⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ Jämtland – ett underbart matlandskap

img_1016Jämtlänningarna har utnämnt sitt landskap till Sveriges matlandskap nummer ett och jag börjar bli övertygad om att de har rätt.

Efter en fyra dagars mat och vandringsresa kan jag se tillbaka på fullspäckade frukostbufféer, matsäckluncher i underbar fjällnatur och smakrika middagar där stor omsorg lagts ner på att göra matgästerna nöjda och mätta. Gemensamt för alla måltider är närodlat, -slaktat och     –fiskat. De råvaror som har längst väg till de jämtländska köken torde vara fisk och skaldjur som man tar från Sør-Trøndelag i Norge.

Under fyra dagar besöktes:

  • Storulvåns Fjällstation, Storulvån
  • Blåhammarens Fjällstation, Blåhammarens topp
  • Enaforsholms Fjällgård, Enafors
  • Jazzköket, Östersund

Att beskriva alla goda maträtter och drycker som dessa kök presenterar skulle bli en lång historia. Jag rekommenderar dock dig som läsare att någon gång ta en tur till Jämtland. Landskapets naturskönhet i kombination med mat- och råvarukunskap är oslagbar. Vandring ger god aptit och törst.

 

Bäst: Jämtlands kärlek till råvaror och kokkonsten
Mindre bra:   Inte ett enda myggbett 😉

Skriv en kommentar