Lilla Napoli – en mycket seriös pizzeria

img_0032Besmir Balaj och Ville Ilola har snart ägnat tio år till att komma fram till den perfekta napolitanska pizzadegen och den lika perfekta pizzaugnen att baka den i. Ingredienserna kan bestå av mjöl från Neapel som man jäser med surdeg eller färsk jäst eller russinjäst eller …

Den pizza vi har serverats sedan 70-talet i Sverige är helt klart inte från Neapel. Napolitansk pizza är nästa lika tjock som en svensk tjockpannkaka men till skillnad från denna genombakad och lagom seg. ”Pålägget” känner jag igen; mozzarella, krossade tomater, svamp, oregano, osv. Vad sägs sedan om en minuts bakning på 500-600 grader, i den specialbyggda vedeldade ugnen Smarrigt.

Lokalen som Lilla Napoli huserar i är en gammal nedlagd bensinstation i Falkenberg. Så enkel och halvrisig att det blir riktigt kul och bra. Väl värt en liten avstickare.

Inte nog med att herrarna Besmir och Ville lagt massor av tid på att finna den optimala pizzadegen. De har skrivit boken ”PIZZA NAPOLETANA – Jakten på en fulländad napolitansk pizza i hemmaugn, ombyggd grill och vedugn”. Nördar? ja i så fall i ordets positiva bemärkelse.

Sött: något alldeles eget, udda, gott, nördigt, glädjande, …..
Surt: allt för få matälskare vågar gå hela vägen så som Lilla Napoli gör.

Lilla Napoli
Halmstadsvägen 1
Falkenberg
073-874 79 83
lillanapoli.se

Skriv en kommentar