⭐️⭐️⭐️⭐️ TOSO – en tidlös flirt med asiatiska köket

toso 730

Toso kan verkligen rekommenderas för kul miljö och nya goda smakupplevelser. Bland det bättre som jag provat bland många försök till bra cross cooking. En av personerna bakom restaurang Toso, den kände Göteborgskocken Stefan Karlsson, säger själv att ”Toso är ingen asiatisk restaurang”. Restaurangens hemsida förtydligar: ”En tidlös flirt med det asiatiska köket”. Stefan Karlsson med vänner har lyckats igen.

Miljön är mörkt nertonad med en sober inredning med detaljer som påminner om flera asiatiska kulturer. De i naturlig storlek, här och var stående imponerande terrakottafigurerna påminner besökaren om ett antikt Kina medan de mindre detaljerna och dukningen klart knyter an till den koreanska och japanska inredningen och kultur. Allt mixat på ett smakfullt sätt. Matsal och bar ligger, på både gott och ont, i samma lokal. På gott då lokalen upplevs som öppen för gemenskap och en mycket fin visuell känsla. På ont då många ljud skall samsas. Många funktioner, som barsnack, loungemusik och måltidssamtal skall samsas. En kurs i läppläsning är ingen nackdel om man besöker Toso. Den i övrigt trevliga och servicetänkande personalen informerar på min undran om det finns någon möjlighet att sänka musikens volym i högtalaren över vårt bord att ”det är en del av konceptet och kan inte ändras”. I baren kanske OK men vid middagsbordet bör man se över tekniken.

Toso lever verkligen upp till ”en tidlös flirt med det asiatiska köket.” Maten är fint komponerad i blandningar mellan asiatiskt och skandinaviskt, vällagad och mycket smakfullt presenterad. Vad sägs om:

Röding sashimi färsk wasabi, gari, algdruvor, nori, soja
Råbiff picklad shitake, wasabicremé
Vietnamesiska rullar krispiga räkor, avokado, picklad mango, chiliponzu
Pilgrimsmussla bonitobuljong, öringrom, blomkål & sesamcremé
Friterad softshell crab avokado, stjärnfrukt, koriander
Korean pancake anklår, hoisin, picklad koriandergurka, purjosallad
Torskrygg ”thaistyle” ingefära, bambuskott, kokosmjölk, pac soi, chili, cashewnötter

Bäst: Råbiffen
Mindre bra: Toso knuffade bort en av de bästa restaurangerna Göteborg någonsin haft, nämligen Fond.

TOSO
Götaplatsen, Göteborg
031-7879800
toso.nu

Skriv en kommentar